ul. M. Konopnickiej 6 | kontakt@pm17.ostroleka.edu.pl | 29 760 58 68

Dni Kultury Kurpiowskiej

„Dni Kultury Kurpiowskiej”

W ramach obchodów „Dni Kultury Kurpiowskiej” w Krainie Misiów przedszkolaki miały okazję skosztować potraw kuchni regionalnej. Przez cały tydzień przygotowywano dla dzieci tradycyjne przysmaki kuchni kurpiowskiej. W poniedziałek swym aromatem nęcił Żurek Myszyniecki, we wtorek na podwieczorek królowały Bliny kurpiowskie, w środę w Kurpiowskich Rewolucjach Kuchennych zaserwowano Zupę kartoflankę i kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty – palce lizać ! W czwartek całe przedszkole pachniało Ciastem marchewkowym z ogródka Babci Balbinki, a w piątek do przedszkola na obiad wpadł Mocny Chłop – Zupa jarzynowa i pyzy z mięsem.

W ramach „Dni Kultury Kurpiowskiej” został zorganizowany międzyprzedszkolny przegląd pod hasłem „Czym chata bogata” – prezentacja potraw kuchni kurpiowskiej”. W przeglądzie wzięły udział dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 16 „Krainy Odkrywców”, Przedszkola Miejskiego NR 7 „Tęczowej Krainy”, Przedszkola Miejskiego Nr 15 „Krainy Marzeń” , Przedszkola Miejskiego Nr 10, Przedszkola Miejskiego Nr 17 Krainy Misiów. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem podjęły się wyzwania i przygotowały wspaniałe, tradycyjne potrawy kuchni kurpiowskiej. Dołączyły krótkie, wesołe wierszyki i przepisy swoich kulinarnych poczynań. Zapraszamy do podziwiania efektów pracy i zdolności kulinarnych uczestników przeglądu!

KUGIEL – babka ziemniaczana

– 2 kg ziemniaków
– 2 jajka
– dwie cebule
– 30 dag kiełbasy
– 15 dag wędzonego boczku
– 1 łyżka mąki pszennej

– 0,5 szk. mleka
– 2 ząbki czosnku
– sól, mielony pieprz, majeranek
– 2 łyżki oleju
– masło do wysmarowania formy

Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce lub przy pomocy robota. Odlać nieco powstałego płynu. Dodać roztrzepane widelcem jajka i przyprawy. Kiełbasę, boczek i drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, pod koniec dorzucić czosnek i smażyć krótko. Dodać do masy, wymieszać wszystko. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wysmarować blaszkę masłem i wlać masę ziemniaczaną. Piec ok. półtorej godziny.

Przedszkole Miejskie Nr 7 Tęczowa Kraina

„KUGIEL”

MAŁE KURPIANECZKI Z TĘCZOWEJ KRAINY

OBIERAJĄ ZIEMNIAKI NA KUGIEL PRAWDZIWY

ŚLINKA SAMA CIEKNIE, JUŻ WESOŁE MINY

KIEDY KUGLA PIEKĄ WEOŁE DZIEWCZYNY

KUGIEL ZŁOTY, TŁUŚCIUTKI, KAŻDY JUŻ ZAJADA

CIESZY SIĘ MAŁY KURPIK I MAŁA KURPIANA.

Przedszkole Miejskie Nr 7 Tęczowa Kraina

„Czym chata bogata” – rejbak.

 

Chyzo! Chyzo! moja Hanuś

Bierz się za rejbaśkę

Rejbuj, rejbuj te kartofle

Bo już jadą goście!

Hanna Białobrzewska

Przedszkole Miejskie Nr 10 w Ostrołęce

Rejbak

Składniki:

2 kg ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

0,5 kg kiełbasy , boczku i słoniny

2 dag mąki ziemniaczanej

Sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok. Boczek, kiełbasę oraz słoninę pokroić oraz podsmażyć na patelni, dodać pokrojone cebulę oraz czosnek, jeszcze chwilę poddusić a następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz jajka. Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku przyprawami i włożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w gorącym piekarniku około półtorej godziny. Podawać z surówkami.

Hanna Białobrzewska

Przedszkole Miejskie Nr 10 w Ostrołęce

 

„Czym chata bogata – prezentacja potraw kuchni kurpiowskiej”.

Żurek staropolski w wykonaniu gr. II Nutki z Przedszkola Miejskiego Nr 15 Kraina Marzeń.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g kiełbasy białej parzonej
  • 5 ugotowanych jajek

Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Zakwas szykujemy z dużą ilością czosnku, dodatkowo wymieszanego z mąką żytnią typ. 200

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210317_132824.jpg

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210316_111257.jpg

Do ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego wrzucamy kiełbasę i chwilę gotujemy (około 5 minut).

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210318_101332_resized_20210318_105538249.jpg

W tym czasie gotujemy jaja, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210318_101043_resized_20210318_105537766.jpg

Do zupy wlewamy kolejno cały zakwas.

Dodajemy również przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; ł łyżeczka majeranku.

Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.

Na koniec do miseczki z żurkiem dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka.

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210318_102451.jpg

Życzymy smacznego.

C:\Users\Asusisko\Desktop\IMG_20210318_102635.jpg

 

„Żurek”

Nasz stolik przedszkolny,

pięknie ustrojony.

Na nim zastawa,

Swoim pięknem napawa.

Zakwas udany, czosnek dodany,

Kiełbasy sznur i jajek wór.

Gar wody nastawiony

I pyszny żur przyrządzony.

Przy przedszkolnym stole,

Wszyscy zasiadamy,

I wspólnie potrawę,

Smacznie zajadamy.

Przedszkole Miejskie Nr 16 Kraina Odkrywców