„Dni Kultury Kurpiowskiej”
W ramach obchodów „Dni Kultury Kurpiowskiej” w Krainie Misiów przedszkolaki miały okazję skosztować potraw kuchni regionalnej. Przez cały tydzień przygotowywano dla dzieci tradycyjne przysmaki kuchni kurpiowskiej. W poniedziałek swym aromatem nęcił Żurek Myszyniecki, we wtorek na podwieczorek królowały Bliny kurpiowskie, w środę w Kurpiowskich Rewolucjach Kuchennych zaserwowano Zupę kartoflankę i kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty – palce lizać ! W czwartek całe przedszkole pachniało Ciastem marchewkowym z ogródka Babci Balbinki, a w piątek do przedszkola na obiad wpadł Mocny Chłop – Zupa jarzynowa i pyzy z mięsem.
W ramach „Dni Kultury Kurpiowskiej” został zorganizowany międzyprzedszkolny przegląd pod hasłem „Czym chata bogata” – prezentacja potraw kuchni kurpiowskiej”. W przeglądzie wzięły udział dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 16 „Krainy Odkrywców”, Przedszkola Miejskiego NR 7 „Tęczowej Krainy”, Przedszkola Miejskiego Nr 15 „Krainy Marzeń” , Przedszkola Miejskiego Nr 10, Przedszkola Miejskiego Nr 17 Krainy Misiów. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem podjęły się wyzwania i przygotowały wspaniałe, tradycyjne potrawy kuchni kurpiowskiej. Dołączyły krótkie, wesołe wierszyki i przepisy swoich kulinarnych poczynań. Zapraszamy do podziwiania efektów pracy i zdolności kulinarnych uczestników przeglądu!
KUGIEL – babka ziemniaczana
– 2 kg ziemniaków
– 2 jajka
– dwie cebule
– 30 dag kiełbasy
– 15 dag wędzonego boczku
– 1 łyżka mąki pszennej
– 0,5 szk. mleka
– 2 ząbki czosnku
– sól, mielony pieprz, majeranek
– 2 łyżki oleju
– masło do wysmarowania formy
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce lub przy pomocy robota. Odlać nieco powstałego płynu. Dodać roztrzepane widelcem jajka i przyprawy. Kiełbasę, boczek i drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, pod koniec dorzucić czosnek i smażyć krótko. Dodać do masy, wymieszać wszystko. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wysmarować blaszkę masłem i wlać masę ziemniaczaną. Piec ok. półtorej godziny.
Przedszkole Miejskie Nr 7 Tęczowa Kraina
„KUGIEL”
MAŁE KURPIANECZKI Z TĘCZOWEJ KRAINY
OBIERAJĄ ZIEMNIAKI NA KUGIEL PRAWDZIWY
ŚLINKA SAMA CIEKNIE, JUŻ WESOŁE MINY
KIEDY KUGLA PIEKĄ WEOŁE DZIEWCZYNY
KUGIEL ZŁOTY, TŁUŚCIUTKI, KAŻDY JUŻ ZAJADA
CIESZY SIĘ MAŁY KURPIK I MAŁA KURPIANA.
Przedszkole Miejskie Nr 7 Tęczowa Kraina
„Czym chata bogata” – rejbak.
Chyzo! Chyzo! moja Hanuś
Bierz się za rejbaśkę
Rejbuj, rejbuj te kartofle
Bo już jadą goście!
Hanna Białobrzewska
Przedszkole Miejskie Nr 10 w Ostrołęce
Rejbak
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
0,5 kg kiełbasy , boczku i słoniny
2 dag mąki ziemniaczanej
Sól, pieprz, majeranek
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i lekko odcisnąć sok. Boczek, kiełbasę oraz słoninę pokroić oraz podsmażyć na patelni, dodać pokrojone cebulę oraz czosnek, jeszcze chwilę poddusić a następnie połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać mąkę oraz jajka. Masę dobrze wymieszać, przyprawić do smaku przyprawami i włożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w gorącym piekarniku około półtorej godziny. Podawać z surówkami.
Hanna Białobrzewska
Przedszkole Miejskie Nr 10 w Ostrołęce
„Czym chata bogata – prezentacja potraw kuchni kurpiowskiej”.
Żurek staropolski w wykonaniu gr. II Nutki z Przedszkola Miejskiego Nr 15 Kraina Marzeń.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego
- przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; 1 łyżeczka majeranku
- 200 g kiełbasy białej parzonej
- 5 ugotowanych jajek
Podstawą dobrego żurku jest zakwas żytni. Zakwas szykujemy z dużą ilością czosnku, dodatkowo wymieszanego z mąką żytnią typ. 200
Do ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego wrzucamy kiełbasę i chwilę gotujemy (około 5 minut).
W tym czasie gotujemy jaja, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Do zupy wlewamy kolejno cały zakwas.
Dodajemy również przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; ł łyżeczka majeranku.
Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
Na koniec do miseczki z żurkiem dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka.
Życzymy smacznego.
„Żurek”
Nasz stolik przedszkolny,
pięknie ustrojony.
Na nim zastawa,
Swoim pięknem napawa.
Zakwas udany, czosnek dodany,
Kiełbasy sznur i jajek wór.
Gar wody nastawiony
I pyszny żur przyrządzony.
Przy przedszkolnym stole,
Wszyscy zasiadamy,
I wspólnie potrawę,
Smacznie zajadamy.
Przedszkole Miejskie Nr 16 Kraina Odkrywców