Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem w grupie historyjki pt. „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznały etap rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Celem zajęć było zgromadzenie informacji skąd się bierze mąka, zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba. Przedszkolaki poznały poszczególne etapy przygotowania ciasta na chleb, proporcji, zastosowanych składników, które dodaliśmy do ciasta np.: nasiona słonecznika, płatki owsiane. Dzieci obserwowały reakcję jaka zachodzi gdy do drożdży dodamy cukier. Następnie dokładnie wyrabialiśmy ciasto, które odstawiliśmy do wyrośnięcia. Ogromne zdziwienie pojawiło się na twarzach dzieci, kiedy zobaczyły jak po paru minutach ciasto podwoiło swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełożyliśmy do blaszek, a potem już tylko czekaliśmy na upieczony chleb.
Zapach pieczonego chleba unosił się w całym przedszkolu. Świeży, chrupiący chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki 🙂 Pychota!!
Ewelina Kwaśny