16.05.23r. dzieci z grupy IV wybrały się do Sali zabaw Morska Kraina na „Tradycje Kulinarne Kurpiów” – Warsztaty z elementami prezentującymi zwyczaje na Kurpiowszczyźnie. Podczas warsztatów dzieci zdobyły niezbędną wiedzę dotyczącą stroju, obrzędów oraz przygotowania tradycyjnych potraw kuchni kurpiowskiej. Następnie od podstaw przystąpiły do przygotowania samodzielnie fafernuchów. Niezwykle ważnym jest, aby przepisy na przygotowanie tradycyjnych potraw i produktów regionalnych ocalały od zapomnienia, a przygotowane w sposób tradycyjny produkty regionalne cieszyły się równą popularnością jak w czasach odległych. Po skończonej pracy kulinarnej oraz plastycznej dzieci mogły pobawić się na Sali zabaw Morska Kraina.
Był to świetnie spędzony czas pod każdym względem ponieważ dzieci były niesamowicie uradowane. Dziękujemy.
Ewelina Bonus- Chludzińska
Joanna Krajewska